Van Zienswijze tot Zijnswijze

Openingstoespraak bij de tentoonstelling van Jan ten Voorde bij Indigo




De bij de tentoonstelling gepresenteerde catalogus is bij voorintekening te koop voor 12,50.

Hiervoor kunt u per mail of per post contact op nemen met de Stichting Collectie Jan ten Voorde.



 

 



Geactualiseerde beknopte CV Jan ten Voorde
Biografie:
geboren: 3-5-1941 te Hengelo
overleden: 5-6-2011 te Borne
opleiding:
1959-1963 Kunstacademie AKI Enschede
1963-1964 Jan van Eyck Academie Maastricht

1974-1978: lid commissie Beeldende Kunst Hengelo
1976-1978: beleidsmedewerker beeldende kunst gemeente Deventer
1980-1984: lid landelijk bestuur Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars (BBK)
1981-1983: voorzitter BBK Gewest Overijssel
1988-2011: organisator en coördinator van Werkplaats voor Beeldende Kunst / Kunststichting de Werkplaats Borne
1988-1993: lid Adviescommissie Beeldende Kunst Provincie Overijssel

Exposities:
1965: reizende tentoonstelling ‘Jonge Nederlandse Kunst’, CRM (groeps)
1969: DE Westerhelling, Nijmegen (solo)
1970: Galerie Trog Art, Deventer (solo)
1979: De Kunstzaal, Hengelo (solo)
1980: Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (solo)
1986: Provinciehuis, Zwolle (driemans)
1989: Rijksmuseum Twenthe, Enschede (groeps)
1990: Stedelijk Museum, Zutphen (solo)
1991: Musée Marly-le-Roi, Louveciennes (Parijs) (driemans)
1995: Werkplaats voor Beeldende Kunst, Borne (solo)
2000: Centrum Beeldende Kunst, Het Kunstpaleis, Deventer (driemans)
2000: Kunsthal Hof88, Almelo (tweemans)
2000: Vrijhof Cultureel Centrum, Universiteit Twente, Enschede (solo)
2006: Galerie Artjan, Borne (solo) 2008: A Galerie, Hengelo (solo)
2010: Werkplaats voor Beeldende Kunst, Borne (solo)
2011: AkkuH, Aktuele Kunst Hengelo (solo)
2015: Stichting Indigo/ Hof 88, Almelo (solo)

Bibliografie:
1967: J.W.M. Gigengack, ‘Schilder Jan ten Voorde’, Twentse Post
1971: J.W.M. Gigengack, ‘De trap der vergezichten’
1979: Eldert Willems/Simon Vinkenoog, ‘Jan ten Voorde, schilderijen’, De Kunstzaal, Hengelo
1979: Joh. M. Pameijer, ‘Jan ten Voorde is nog steeds op zoek’, Tubantia
1979: Simon Vinkenoog, ‘Jan ten Voorde’, Raakvlak nr. 4
1980: Rob Schotman, ‘Jan ten Voorde’ Beeld & Aambeeld, Enschede
1994: Hans Beuzel, ‘Kunst is op zich al een protest tegen onrecht’, Twentse Courant
1990: Gerhard Boeschoten, ‘De paradox in optima forma’, catalogus Stedelijk Museum Zutphen
1990: catalogus ‘L’ oeuvre et son double: Louveciennes, Sisley à nos jours’, Louveciennes
1991: Lissette Pelsers,’Twentse kunstenaars in voetsporen Sisley’, Twentse Courant
1996: Peggie Breitbarth, ‘Zeggen wat niet is’, catalogus reizende expositie TDO
2000: catalogus, ‘Jan ten Voorde schilder’, Vrijhof Cultuurcentrum Universiteit Twente
2000: Peggie Breitbarth, ‘Drieëntwintig keer trap op en af voor schilderij’, de Roskam Enschede
2006: ‘Jan ten Voorde / Schilder Zijnswijze een werkelijkheid’ (monografie): diverse auteurs
2006: Bert Diphoorn, ‘De ‘zijnswijze’ van Jan ten Voorde’, Twentse Courant/Tubantia
2007: Marry Dijkshoorn, ‘Mijn werk, een zolder vol met complimenten’, de Roskam
2009: Herman Haverkate, ‘De zoektocht van kunstenaar Jan ten Voorde naar de totale Abstractie’, Twentse Courant/Tubantia
2011: Dora Brandt, ‘Jan ten Voorde: de oproep kwam en ik ben voor de reis gereed’, de Roskam
2011: Jan Slijkhuis, ‘In memoriam Jan ten Voorde’, BBK-krant
2012: Herman Haverkate, ‘Even indrukwekkende als ontroerende ode’, Twentse Courant/Tubantia